HOME > Verandert

Verandert

Woensel West verandert

Woensel West is een unieke wijk met een heel eigen gezicht. Een wijk waar de bewoners trots op zijn en waar ze zich thuis voelen. Dat gevoel moet vooral zo blijven. Daar wordt zorgvuldig voor gewaakt. Waar mogelijk wordt het unieke karakter zelfs versterkt.

Helaas kampt de buurt ook met problemen. Een deel van de bewoners is om uiteenlopende redenen achterop geraakt. Links en rechts verloedert de straat. En er is sprake van veel overlast. Dat alles plus het beruchte verleden bezorgen de wijk een slecht imago. Het geeft een eenzijdig en verkeerd beeld van de bruisende buurt die Woensel West in werkelijkheid is.

Zaak dus om de problemen in de wijk aan te pakken, het imago te veranderen en de buurt vooruit te helpen. Dat lukt niet met slopen en bouwen alleen. Wil er wezenlijk iets verbeteren, dan moet de nadruk liggen op de mensen. Daarom staan in de plannen voor Woensel West de bewoners centraal.

Toewijzingssysteem
Om de toename van achterstanden een halt toe te roepen, is het normale toewijzingssysteem van woningen in Woensel West al in 2009 losgelaten. In plaats daarvan is tijdelijk met ‘selectie en inplaatsing’ gestart.

Meer informatie over dit onderwerp

Emancipatie
De focus in Woensel-West ligt op emancipatie. Enerzijds door ervoor te zorgen dat niemand buiten de boot valt of (verder) achterop raakt. Anderzijds door kansen en mogelijkheden te creëren. Bewoners die vooruit willen, worden daarbij geholpen. Om dat mogelijk te maken is er een stop gezet op de instroom van nieuwe problemen in de wijk. Van de nieuwe bewoners verwachten we een actieve maatschappelijk bijdrage.

Meer informatie over dit onderwerp

Verandering van het decor
Natuurlijk veranderen we ook het decor. Daarmee bedoelen we het uiterlijk van de buurt. Er wordt gewerkt aan meer veiligheid en meer levendigheid in de buurt door het organiseren van activiteiten en meer nieuwe bedrijvigheid. Ook wordt een deel van de openbare ruimte aangepakt en wordt een deel van de woningen vervangen. Het doel is meer levendigheid te creëren in een prettige omgeving waar iedereen (bewoners en bezoekers) zich thuis voelt.

Meer informatie over dit onderwerp

Imago
Tot slot het imago. Woensel West komt anders op de kaart te staan met speciale activiteiten en bijzondere evenementen voor en door de buurt. Met nieuwe opvallende gebouwen en echte eyecatchers op de hoeken van de Edisonstraat.

Meer informatie over dit onderwerp